Привърженици на бившия италиански премиер Силвио Берлускони се стекоха в Милано

...
Привърженици на бившия италиански премиер Силвио Берлускони се стекоха в Милано
Коментари Харесай

Хиляди се стичат на държавното погребение на Берлускони в Милано

Привърженици на някогашния италиански министър председател Силвио Берлускони се стекоха в Милано в сряда, с цел да се сбогуват на държавно заравяне с спорния милиардер, което затваря 30-годишна глава в историята на страната, съобщи Агенция Франс Прес.

Церемонията за Берлускони, който умря в понеделник на 86-годишна възраст, ще се организира в готическата катедрала на Милано, а хиляди поклонници на магната се събраха на площада начело, подготвени да гледат онлайн на големи екрани.

" Берлускони е моята първа и последна политическа обич. Това е доста печален ден за Италия ", сподели пред агенцията Луиджи Векионе, 48-годишен текстилен служащ от северния район Пиемонт.

„ Той беше харизматичен водач, който създаваше работни места и имаше състрадание към всички. Ще ми липсва “, сподели той, до момента в който се присъединяваше към тълпите, носейки огромно алено сърце на черната си тениска.

Берлускони, обожаван и ненавиждан от италианците в идентична степен, беше болен от няколко години, макар че остана формален водач на дясната си партия " Форца Италия ", член на съдружното държавно управление на премиера Джорджа Мелони.

30-годишната Лучия Диеле от Пулия в южната част на Италия разказа Берлускони, който влезе в политиката през 1994 година и стана министър-председател три пъти, като " най-великия политик в историята на Италия ".

" Той оставя голяма празнина, която ще бъде невероятно да се запълни. Джорджа Мелони е страховит министър председател, само че никой няма да заеме мястото на Силвио ", сподели тя, до момента в който тълпите скандираха името на Берлускони.

Италианският президент Серджо Матарела, Мелони и другият съдружен сътрудник Матео Салвини, началник на крайнодясната Лига, трябваше да участват на погребението, до момента в който Европейският съюз ще бъде представляван от своя комисар по стопанската система Паоло Джентилони, също някогашен министър председател на Италия.
" Велик човек "
Големи венци в цветовете на италианското знаме бяха изложени пред катедралата, където церемонията трябваше да стартира в 15:00 ч. (16:00 часа българско време), управлявана от архиепископ Марио Делпини.

Кабинетът на унгарския министър председател Виктор Орбан заяви, че той ще участва. Очакваше се и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани, предадоха италианските медии.

Най-дълго управлявалият министър председател в следвоенната история на Италия и избран отново в Сената предходната година, Берлускони беше прочут със своите спорни гафове на интернационалната сцена.

Той причисли президента Владимир Путин към своите другари, само че съветският водач е обект на интернационална заповед за арест и не може да пътува до Италия.

65-годишният фотограф-любител Джанфранко Дилета сподели, че е пристигнал, с цел да " увековечи това всеобщо събитие ".

„ Никога не съм дал своя вот за Берлускони, който въплъщава за Италия модерния популизъм от 90-те години... и беше другар на Путин до дъно, стратегическа неточност, която изложи на заплаха националната сигурност на Италия “, сподели той.

Берлускони е преживян от 33-годишната си другарка Марта Фашина, която беше до леглото му, когато той умря от необичаен тип рак на кръвта.

Очаква се към нея да се причисли на първите скамейки в катедралата най-малко една от двете някогашни съпруги на Берлускони и петте му деца, някои от които помогнаха за ръководството на империята му, оценена неотдавна на към 7 милиарда $.

„ Ти беше страховит човек и необикновен татко на нашите деца “, написа първата му брачна половинка Карла Дал`Олио в надгробна тирада във вторник.

Екстремни

Знамената на всички публични здания бяха спуснати наполовина от понеделник в символ на респект към водача, чието въздействие се простираше надалеч оттатък политиката, с помощта на обширната му медийна империя.

Парламентът спря работа за три дни, а правителството разгласи сряда за ден на народен ден на печал - за първи път за някогашен министър-председател.

Решението беше подложено на критика от съперниците на Берлускони, които го упрекваха в непотизъм, корупция и пробутване на закони, с цел да отбрани личните си ползи.

Сенатор Андреа Крисанти сподели, че е " твърдо срещу " сходни национални почести за " някой, който не почита страната ", акцентирайки окончателната присъда на Берлускони за данъчни измами през 2013 година

Рози Бинди, някогашен началник на Комисията за битка с мафията, сподели, че това е " неуместно " за " човек, пораждащ различия като Берлускони ", а всекидневникът " Република " сподели, че " институционалното затваряне " е " рисково " и го съпостави с церемониите във Англия за гибелта на кралица Елизабет II.

Берлускони си построи мраморен пантеон, въодушевен от фараоните, във вилата си в Аркоре, покрай Милано, с цел да приюти той членовете на фамилията му и на приятелите му, когато умрат.

Семейството му възнамерявало да кремира тленните му остатъци и да сложи праха му в мавзолея, оповестяват италианските медии.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР